Wat te doen bij overlijden

Als iemand overlijdt dan komt er van alles op u af. In een emotionele tijd moet er veel geregeld worden en er moeten besluiten genomen worden. We zetten graag voor u op een rij waaraan te denken en op welke begeleiding u van uitvaartvereniging St. Joseph op kunt rekenen.

Direct na overlijden

Rust is misschien wel het allerbelangrijkste wat we u toe willen wensen na het overlijden van een dierbaar iemand. Rust en de tijd nemen, en van daaruit kijken wat er verder moet gebeuren.
‌Na het overlijden neemt u contact op met de (huis)arts. Als iemand in het ziekenhuis of in een instelling overlijdt, dan zal de verpleging of verzorging u vertellen wat er gebeurt. Overlijdt iemand thuis, dan kunt u meteen ook contact opnemen met ons zodat we de volgende stappen samen kunnen regelen. Met elkaar bespreken we waar iemand wordt opgebaard. Dan kan thuis maar ook in een uitvaartcentrum of op een andere locatie, uw wens is daarin leidend. De overledene wordt verzorgd, bv. door medewerkers van uitvaartvereniging St. Joseph. U kunt deze verzorging ook zelf doen of erbij helpen of aanwezig zijn. We horen vaak dat nabestaanden het fijn vonden er bij te zijn.

Uitvaart regelen

Na de verzorging en het opbaren bespreken we in de dagen daarna alles wat nodig is om de uitvaart te regelen. Ook hier is er weer alle rust, de uitvaart moet uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden. Dat geeft rust en ruimte om de juiste beslissingen te nemen. Centrale vraag is: hoe wilt u afscheid nemen, wat past bij u en bij de overledene? De uitvaartleid(st)er luistert naar u en gebruikt uw verhaal en het levensverhaal van de overledene als basis voor het regelen van de uitvaart. In gesprek met elkaar bespreken we alles wat nodig is in aanloop naar de uitvaart en voor de dag van de uitvaart zelf. We regelen de afscheidsplechtigheid en crematie of begrafenis. We regelen alle formaliteiten, maken de rouwbrief en stellen rouwadvertenties op. Wat betreft de rouwbrief zijn er vele mogelijkheden. Natuurlijk kijken we naar de mogelijkheden van het rouwvervoer.

Dag van de uitvaart

Het belangrijkste is de invulling van de dag van de uitvaart. Een dag die in het teken staat van afscheid nemen en terugkijken op het leven van wie u afscheid neemt. In de dagen op weg naar de uitvaart is het meeste al besproken, ook wat u zelf wilt en kunt doen. We nodigen u uit tot en ondersteunen uw eigen aandeel in de uitvaart. Onze ervaring is dat nabestaanden tevreden en met dankbaarheid terugkijken op de uitvaart. U maakt de keuzes, wij laten zien wat mogelijk is. Het wordt de uitvaart zoals u wenst. Wat ons betreft mag het een uitvaart zijn die wij met aandacht begeleiden en waarop u met tevredenheid terugkijkt. Een afscheid waarmee ú verder kunt.